Nudging (nudge = puffe til)
Med Nudging får vi et velment puf i en bestemt retning til at ændre adfærd, men vel at mærke uden at blive frataget muligheden for selv at vælge.
Mænd har svært ved at ramme pissekummen. Dette var et problem, man blev opmærksom på i Amsterdams lufthavn i starten af 1990'erne. Mænd ramte alt andet end urinalerne, når de stod på herretoilettet. Urinen sled på rengøringspersonalets arbejdsmoral, og den ekstra rengøring kostede penge. En idé kom til, og snart støbte man en aftegning af en flue inde i urinalet. Et lille uimodståeligt objekt til at fange mandens opmærksomhed, og den lille flue blev skydeskive for herre-urin i litervis. Fra den ene dag til den anden faldt spilderiet på herretoiletterne med op til 80%, og vurderingen lød, at man takket være en flue og lidt psykologisk hjælp havde nedbragt rengøringsudgifterne med 8%.
Dette er Nudging eller adfærdsdesign, som det kaldes i Danmark.
Adfærdsforsker Pelle G. Hansen definerer Nudging som et velmenende puf i den rigtige retning, der søger at påvirke menneskers adfærd uden at fratage dem deres valg og uden at benytte incitamentsstyring, altså eksempelvis en bøde, hvis folk træder ved siden af. Nudging er små subtile ændringer i hverdagen, som gør, at tingene glider, og vi lever bedre, billigere og sundere.
Ved lyskrydsene i de større byer i Danmark benyttes Nudging i stor stil. Trafiksignalerne har fået indarbejdet en sekundtæller og pludselig erstattes den irriterende uvished, som får ventetiden til at snegle sig afsted, med en korrekt nedtælling, så du i stedet for at sætte førligheden på spil venter på den grønne mand.
Når Nudging virker, bygger det ikke mindst på, at vi mennesker er sociale væsner. Uden at vi tænker nærmere over det, efterligner vi ofte andre og er i mange situationer tilbøjelige til at følge normer og flertallet. Ligeledes ønsker vi ikke i andres nærvær at bryde ”reglerne”, hvis du f.eks. kører forbi en farttavle, der viser din hastighed og med blinklys fortæller, at du kører for stærkt, så har det en anden effekt, end når dit eget speedometer viser det. For pludselig synliggøres det for bilisten bagved.
Sådan kan du selv komme videre med Nudging:
Forpligt dig selv:
Fortæl andre om dit mål. Gør dem opmærksom på at du virkelige gerne vil blive bedre og giv dem og dig selv et løfte om, at dette kommer til at ske. Du kan f.eks. skrive løftet på facebook eller have det synligt fremme på køleskabet. De færreste af os tør løbe fra et løfte, selvom det måske er blevet afgivet i et meget optimistisk øjeblik.
Synliggør "aktiviteten" for dig selv:
Skriv ned hvor ofte du i løbet af dagen får lavet dine øvelser. Dermed kan du hen på aftenen selv lave regnskab med, hvor flittig du har været med øvelserne. Eller hvis du gerne vil trappe ned på cigaretforbruget så skriv ned hvor mange cigaretter, du ryger om dagen - og indgå en konkurrence med dig selv om, at du eventuelt vil ryge 4 færre cigaretter i den kommende uge.
Synliggør træningsredskaberne:
Lad træningselastikken/redskaberne ligge fremme. Flere undersøgelser viser, at hvis træningsredskaberne er lette at komme til, så får man oftere lavet sine øvelser.
Lav en konkurrence ud af aktiviteten:
Nudging må gerne være sjovt og udfordrende. Så lav en aftale med dig selv om, at du f.eks. på løbeturen vil hoppe over alle stregerne. Eller at du på din gåtur ser en udfordring i at hoppe eller gå fra sten til sten. Du kan tage et stopur med på gå-løbeturen og tage tid på dig selv og dermed udfordre dig selv fra gang til gang.
God fornøjelse,
Bodil Rømer,
fysioterapeut
Tilmelding til informationsmødet den 10.09. (17-19.00) på 4921 8022