FysioPilates

 

FysioPilates Axeltorv Fys.FysioPilates 

For at bygge et hus der holder i al slags vejr, kræves det en stabil grund at stå på, og det samme gælder for vores krop. 

FysioPilates er en form for rehabiliteringspilates, hvor fokus ligger på stabilitetstræning for primært rygsøjlen, men også på koordinering, kontrol og bevidsthed af bevægelser. 

Det handler om at lære kroppen at bruge/spænde op i de rigtige muskler på det rette tidspunkt og samtidig at slappe af i de muskler, som ikke skal bruges.

FysioPilates er en meget skånsom form for træning og er opbygget på den måde, at alle mennesker skal kunne træne det, men med forskellig intensitet og belastning alt efter hvilke fysiske forudsætninger man har. FysioPilates er en træningsform, som kræver meget koncentration, hvor man mærker indad og øger sin kropsbevidsthed.

Hvorfor skal vi træne Fysiopilates?

Vores bevægeapparat er en sammensætning af bl.a. knogler, led, muskler og nerver.

En af forudsætningerne for at vores krop skal fungere normalt, er ledbevægelse. Kroppens led kan bevæge sig inden for de rammer, vi kalder normal bevægelighed. Leddene kan være rigide med for lidt bevægelighed eller hypermobile, hvor bevægeligheden er for stor. Ved rigide led er det vigtig at strække og smidiggøre strukturer/væv, der er for stramt, og ved hypermobile led handler der om at stabilisere alt for bevægelige strukturer ved hjælp af træning. 

Alle de bevægelser vi laver i hverdagen stiller konstante krav til muskelkorsettet, som hele tiden skal stabilisere rygsøjlen.

Muskelkorsettet består af bækkenbunden, de dybeste mavemuskler, de dybeste rygmuskler og den store åndedrætsmuskel. Nervesystemet skal justere graden af muskelspænding i korsettet, og præcis som en computer skal kroppens programmer opdateres og vedligeholdes løbende.

Det bliver de gennem daglig bevægelse og målrettet træning. Alle bevægelser skal læres og lagres som millionvis af små programmer i kroppen. Når hjernen har lært et bevægemønster, sidder det godt fast.

Hvis bevægelsen er indlært i et fejlmønster fx pga dårlig arbejdsstilling, dårlig holdning, overvægt osv., så vil kroppen rutinemæssigt og automatisk benytte sig af fejlbevægelsen, indtil en ny bevægelse er indlært og blevet rutine.

Når kroppen/ryggen er i sin neutralstilling, betyder det, at led/disci/ledbånd og muskler har optimale forhold for at arbejde. Det er en hvilestilling for strukturerne i ryggen, og det er i denne stilling vi arbejder i FysioPilates.

Man kan inddele musklerne i vores krop i tre forskellige typer. De dybe, stabiliserende muskler, som sidder tættest på leddene, de overfladiske muskler, som spænder over flere led og laver store bevægelser, og de mellemliggende muskler som kontrollerer bevægeudslag og bevægekvalitet.

I FysioPilates arbejder vi med alle tre typer af muskler, men fokus ligger på de dybe, stabiliserende muskler. Når vi laver bevægelser, så skal de dybe stabilitetsmuskler skåne og kontrollere vore led.

Hvis de dybeste muskler ikke fungerer optimalt, betyder det, at ryggen mangler en vigtig støtte. Dermed overbelastes de overfladiske muskler, knogler og led. Muskelkorsettet fungerer som en aktiv beskyttende enhed omkring rygsøjlen under alle former for bevægelse og i alle stillinger.

Klinikkens FysioPilateshold foregår på rolige små hold, hvor hele kroppen bliver arbejdet igennem på en skånsom måde. FysioPilates kan også trænes individuelt med en af klinikens fysioterapeuter, der er uddannet FysioPilatesinstruktør.

For at bygge et hus som holder i al slags vejr, kræves det en stabil grund at stå på, og det samme gælder for vores krop.

 

Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22