Axeltorv Fysioterapi / Artikler fra Axeltorv Fysioterapi / Modic forandringer, kroniske smerter - hvad er det?

Modic forandringer, kroniske smerter - hvad er det?

Modic forandringer

Modic forandringer blev beskrevet første gang i 1986 af radiologen Michael Modic.

Diagnosen beskrives som en irritationstilstand i en eller flere ryghvirvler, og denne tilstand findes både i lænden og i nakken.

Har du Modic forandringer, er du ikke alene. Ca. 6 % af den danske befolkning har Modic forandringer, der giver dem rygsmerter. Kun ganske få patienter er klar over, at Modic forandringerne er årsagen til rygsmerterne, fordi man ikke kan se knogleforandringerne på et røntgenbillede, men kun på en MR-scanning.

Forandringerne optræder næsten altid kun i forbindelse med, at der er slidforandringer (discusdegeneration) af en discus. Der opstår knogleforandringer i ryghvirvlerne og der ses mikrobrud og nyindvækst af smertefibre.

Modic forandringer kan give længerevarende, varierende, lokale rygsmerter, og for at stille diagnosen skal man have lavet en MR-scanning. På MR-scanningen vil man kunne se forandringerne. Disse forandringer kan ses som hvide plamager.

Hvorfor får man Modic forandringer?

Vi ved endnu ikke præcis, hvad der er årsagen til den irritationstilstand, vi kalder Modic forandringer.

  • Måske opstår de, fordi den påvirkede discus ikke længere kan fordele stød og belastninger. Der kan opstå revner og irritation, der kan give øget væske i knoglevævet. På samme måde som det f.eks. kan opstå i en ankel, når man forstuver den.
  • Måske fordi der er bakterier i discus, hvis affaldsstoffer i forbindelse med en discusprolaps kan forårsage irritation i knoglevævet i hvirvlens endeplader.
  • Eller måske fordi bestanddele i selve det bløde discus materiale trænger ud ved en discusprolaps, påvirker knoglevævet og på den måde skaber irritation og smerter.

En af de klassiske forskelle er smertemønsteret. Patienter med "normale rygsmerter" har normalt ondt i ryggen nogle dage eller uger, de er flittige med deres øvelser, eller de får anden behandling, eller venter til tiden heler discus. Resultatet er, at stille og roligt forsvinder smerterne i ryggen. Derefter kan der gå måneder eller år uden smerter, og så pludseligt kommer der en ny periode med ondt i ryggen. Dette er en cyklus, som millioner af mennesker over hele verden oplever.

Modsat oplever patienter, der har ondt på grund af Modic forandringer, at de har smerter mere eller mindre konstant. Smerterne kan variere i løbet af døgnet, og der kan være gode timer, hvor man "glemmer" smerterne. Der kan være perioder på året, hvor det er værre eller bedre, men meget sjældent lange perioder med smertefrihed, sådan som patienter med "normale rygsmerter" har. 

Kan Modic forandringer behandles?

Det ser ud til, at der kan være forskellige årsager til Modic forandringer. Derfor vil der også være tale om forskellige behandlingsformer. Der er dog fortsat meget begrænset viden i forhold til disse behandlingsformer.

En undersøgelse har vist, at moderat træning hverken forværrer eller forbedrer smerter, der stammer fra Modic forandringer. Derfor kan du roligt træne og være aktiv på et niveau, der ikke forværrer dine smerter. For selvom træning ikke kan mindske smerter fra Modic forandringer, har træning mange andre positive indvirkninger på ryggen og helbredet, som gør, at det er vigtigt at træne.

En større videnskabelig undersøgelse har vist, at langtidsbehandling med antibiotika har en god effekt hos mere end halvdelen af de patienter, der har smertegivende Modic forandringer.

I udvalgte tilfælde kan en rygoperation være løsningen for at reducere rygsmerterne. Vores erfaringer er, at det overordnet er godt at holde sig i gang på det niveau, man kan, og at veksle mellem aktivitet og pauser.

Karen-Louise Edelgaard Pedersen

 

Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22