Axeltorv Fysioterapi / Artikler fra Axeltorv Fysioterapi / Godartet svimmelhed - Øresten

Godartet svimmelhed - Øresten

balance, svimmelhed, øresten, Axeltorv FysioterapiDet helt korrekte navn på tilstanden er benign, paroxysmal, positions vertigo. Det betyder egentlig bare godartet, periodisk, stillingsafhængig svimmelhed. Anfaldene er kortvarige, men kan i sjældne tilfælde vare op til et halvt år. Tilstanden er ufarlig, men kan være meget generende.

De mest almindelige symptomer er kortvarig svimmelhed, når man vender sig i sengen eller rejser sig fra siddende eller liggende. Der kan i de værste tilfælde også opleves kvalme og en sjælden gang besvimelse. Den ældre del af befolkningen rammes hyppigere end den yngre.

Tilstanden skyldes små løsrevne krystaller, der bevæger sig rundt i væsken i ørenes såkaldte buegange. Buegangene udgør, sammen med øjnene og kroppens sanseceller, vores balanceapparat. Krystallerne hindrer væsken i øregangene i at flyde rundt i normalt tempo. Herved oplever hjernen en forskellighed i input fra de forskellige balanceorganer. Dette medfører svimmelhed.

Når først tilstanden er diagnosticeret, er den forholdsvis let at behandle. Behandlingen udføres af ørelæger. En del læger, kiropraktorer og fysioterapeuter kan også behandle øresten. Behandlingen er helt ufarlig og tager under et kvarter. I de fleste tilfælde vil man umiddelbart efter behandlingen føle en klar bedring i tilstanden. Under tiden er det nødvendigt at gentage behandlingen en eller flere gange. Kun i meget sjældne og alvorlige tilfælde er det nødvendigt at skride til operation.

Flere undersøgelser tyder på, at udiagnosticeret øresten er skyld i mange faldulykker hos ældre. Øresten er dog ikke den eneste grund til ældres faldulykker i hjemmet. Sammen med mange andre sygdomme er nedsat muskelstyrke, nedsat ledbevægelighed og generelt nedsat funktionsniveau som følge af ældres lavere aktivitetsniveau også skyld i mange faldulykker både i hjemmet og ude. Mange af disse fald kan undgås ved regelmæssig træning. En rask daglig gåtur, regelmæssige ture i svømmehallen, træning i den lokale idræts- eller gymnastikforening kan være med til at holde funktionsniveauet ved lige. Ligeledes kan der være hjælp at hente hos din fysioterapeut. Behandlingen kan f.eks. være individuel træning eller træning på hold, hvor man træner sammen med andre på samme funktionsniveau og alder.

Fysioterapeut Bent Steffensen

 

 

 

Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22