Balance

Hvad er balance?
Rent fysisk er balance, et kompleks samspil mellem hele kroppens sanse apparat; syn, hørelse, forskellige stillingssanser fra muskler, sener og led og det vestibulære system i mellemøret, der fungerer som ligevægt organ. Man må heller ikke glemme blodtryk eller manglende væske, hvilket også vil påvirke kroppens balance.

Balance - Axeltorv Fysioterapi - små holdAf samme grund kan årsagen til nedsat balance og eller svimmelhedsproblemer være mange. Ved neurologiske sygdomme som Parkinsons, nervebetændelse eller apopleksi vil der typisk være tale om manglende samspil mellem de forskellige sanse input til hjernen.

Den nyeste hjerneforskning viser, at hjernen er plastisk. Det betyder, at ødelægges et bestemt område i hjernen, kan andre dele af hjernen trænes til at overtage det ødelagte centers funktion.
Man mener også, at hjernen gennem hele livet skal være stimuleret for at kunne vedligeholde de forskellige funktioner. Det gælder ikke kun, når vi skal lære nye ting, men også de færdigheder vi allerede har lært.

Ved fysisk aktivitet øges og stimuleres kroppens sanser og dermed også hjernen. På denne måde trænes hjernen til at modtage og bearbejde sanse indtryk. Det er på fuldstændig samme måde, som man træner muskler til at blive stærkere og smidigere.

Vi ved, at det er meget svært at være fysisk aktiv, hvis der er balance problemer eller svimmelhed, da aktivitet typisk øger symptomerne.

For at få disse modsætninger til at mødes, er det vigtigt først og fremmest at få et ordentligt overblik over problemet, samt årsag og sammenhæng. Først herefter vil man kunne tilrettelægge et individuelt træningsprogram på det helt rigtige niveau.

Hos Axeltorv Fysioterapi foregår træningen med neurologiske problemstillinger, så som nedsat balance, på små hold (4-6 personer).
Små hold giver den nødvendige tryghed og sikrer, at der er mulighed for at arbejde med individuelle mål.
Grundlæggende fokus er: Sikkerhed i at komme op og ned fra gulv. Sanse stimulering og konkret at arbejde med de funktionsnedsættelser, den manglende balance forårsager.

Kristina Hensch
Axeltorv Fysioterapi
Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22