Nye indlæg

Kategorier

Axeltorv Fysioterapi i Helsingør
 
 
Her er Sidste Nyt med inspiration 
fra
Axeltorv Fysioterapi
 
 
 
 
 
.

Besat af træning – når passionen for træning går amok

03-04-2019 12:26
Træningsafhængig, Axeltorv FysioterapiDet er en udfordring for danskernes sundhed at mange motionerer for lidt.
Men kan det også være usundt at træne for meget?
Og hvad gør du hvis du er fanget i træningsfælden, hvor nok aldrig er nok?

Dine tanker kredser om træning døgnet rundt, og selvom du indimellem overvejer at skære lidt ned på løbeturene, bliver det aldrig til noget. Du har altid en god grund til at lige netop i dag har du ekstra meget brug for din træning, så det med at skære ned må vente til en anden dag.

Træningsafhængighed er kendetegnet ved en overdreven træningsadfærd, hvor du hele tiden søger det næste træningskick.
På trods af smerter og skader pakker du sportstasken og snører skoene for at løbe eller løfte og trække i redskaber der kan gøre dig endnu mere trimmet, slank, markeret eller udholdende.
Ofte oplever du at din familie og dine venner er frustrerede over at de kommer i anden række. Igen og igen. Men hvis du vælger at være sammen med dem, tænker du mest på hvornår du kan indhente den tabte træning, hvilket gør at du har svært ved at være til stede og hygge dig.

For at undgå alt for mange konflikter overvejer du at skære ned på din nattesøvn.
Den brokker sig nemlig ikke. Så hvis du står tidligere op, kan du både nå træning, arbejde, familie og venner og endnu mere træning. Smart.

Selvom din træning føles som et frirum og et sted hvor du er i kontrol, kan du også mærke at det stresser dig. For der må ikke gå noget galt i løbet af dagen, du må ikke blive forsinket – for så kan du ikke nå dit træningsprogram. Og når du ikke din træning, bliver du rastløs, urolig og irritabel. Du føler at du mister dyrebar tid, mister din form eller mister dine muskler. Hvis du ikke kan træne, føles det som at miste dig selv.

Hvorfor ændre træningsmønster?
Det spørgsmål stiller en person med træningsafhængighed sig selv. Hvorfor dog? Du har jo styr på det. Og motion er sundt. Så ingen skal tvivle på om det er begyndt at kamme over.
Men i baghovedet sidder en nagende fornemmelse af at din elskede træning har ændret sig fra passion til besættelse. Er det egentlig dig der styrer træningen, eller den der styrer dig?
Du har konstant ømhed og smerter i muskler og led, og du frygter en alvorlig skade der kan sætte en stopper for dit træningsmønster. Alligevel fortsætter du.
Din søvn er blevet mere urolig, og du føler dig ofte træt. Trætheden skræmmer dig, og du forsøger at træne den væk. Småforkølelser trækker ud fordi dit immunsystem er belastet.
 
... læs resten af den spændende artikel på krop+fysik - og test om du er træningsafhængig på dette link 
 
 
Af: Mia Beck Lichtenstein, psykolog og forskningsleder i Psykiatrien i Region Syddanmark. Lektor ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet
Foto: Scanpix/Iris

Kategori: Inspiration
Bevægelse i kroppen, holder dig på toppen.
Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22